Jeg har tænkt over noget.

I løbet af kort tid har begrebet “shaming” fundet sig til rette i samfundet. Der er ikke rigtigt nogen der stopper det. Det er lige som bare blevet en del af hverdagen, at vi har et begreb for at gøre hinanden forkerte. Og udstille det.

Er det ikke værd at gøre oprør mod?

Lad os lige få begreberne på plads

Skam: følelsesmæssig reaktion på oplevelsen af afvisning, latterliggørelse, kommen til kort eller tab af anseelse. (Gyldendal)

Skam er en altså en følelse inde i os selv af at være “forkert”.

Shaming: offentligt at ydmyge eller skamme nogen for at være eller gøre noget bestemt. (Oversat til dansk fra Dictionary.com)

At shame handler altså om at få andre til at skamme sig. At føle sig forkert.

JEG synes det er værd at gøre oprør mod!

Sku’ vi ik’ lige slå det fast?

Du bliver ikke mere rigtig af at gøre andre forkerte.

Det er skønt at finde de vises sten. Mærke at du gør det helt rigtige. Men det, der er det rigtige i dit liv, er ikke nødvendigvis det rigtige i andres liv.

Hvis der er noget du tror på, så gå foran mod det. Men lad være med at bremse andre i deres rejse mod dét, de går foran mod.

Eeww… Klichéer

Med al mulig fare for at lyde lidt kliché-agtig, så vær en ledestjerne. Og vær den der lyser klarest, så flest følger efter. Handling flytter langt mere end ord nogensinde vil gøre.

Når nogen gør noget forkert, så dobbelt op på det, der i dine øjne er det rigtige. Tag ansvar.

Vi kan hurtigt blive enige om, at det er forkert at smide affald i naturen. Men i stedet for at tage et billede og lave et harmdirrende opslag på Facebook, så tag ansvar. Saml op de to næste gange du møder affald i naturen. Og sørg lige for at nogen ser det. Gå foran som det gode eksempel.

Elsk dig selv…

… men er du nødt til at hade – eller shame – andre for at føle glæde ved dig selv, så har du altså noget at arbejde med.

Er du en af dem, der body-shamer, så vend lige pegefingeren 180 grader og kig indad. Måske du skulle give dig selv noget kærlighed?

Shaming – Next level

Tænk lige over ordet skamfere. At ødelægge. Der er ikke langt mellem det at skamme og at skamfere.

Når vi offentligt udstiller nogen for noget VI synes er forkert, så gør vi det oftest for at styrke det, vi synes er rigtigt. Styrke os selv. Men vi glemmer måske – i vores iver efter selvforherligelse – at vi kommer til at skamfere og ødelægge andre.

Jeg har i mit arbejde med sociale medier hjulpet flere virksomheder ud af shitstorms. Jeg kan kun sige, at LANG tid efter at bølgerne har lagt sig på virksomhedens Facebookside, har en vred Facebookbrugers subjektive sandhed ufattelige konsekvenser på det personlige plan.

Shame-shaming

Er det ikke skræmmende, at vi har et smart ord for at gøre andre forkerte?

Handlinger kan være forkerte. Hvis de -forsætligt eller uforsætligt – skader andre. Mennesker kan ikke være forkerte. Og ingen mennesker er i en position, hvor de kan gøre andre forkerte.

Kan vi ikke godt blive enige om, at shaming er en forkert handling. Begået af mennesker der ikke er forkerte. De har bare brug for at elske sig selv lidt mere, og hvile i troen på deres egen subjektive sandhed. 

Pin It on Pinterest

Share This