Tip #4 Motion er ikke noget vi presser ind i vores program. Det er noget vi gør sammen. Det er ikke bare motion, det er samvær.

Jeg ELSKER hverdagen

Lave madpakker, aftenarrangementer, familielogistik og almindeligt kaos. Ja, jeg elsker hverdagen både på grund af og på trods af alt dette.

Her får du mine 7 tips til at gøre hverdagen lidt lettere.

1. Madplaner

I ugens løb planlægger jeg, hvad vi skal spise den kommende uge. Ikke bare til aftensmad, men også til morgenmad og frokost. Det lyder måske meget lidt spontant og alt for kontrolleret, men jeg gider ganske enkelt ikke stå med klatøjne om morgenen, mens ungerne ikke kan bestemme sig for, hvad de vil have. Jeg er slem til at “springe over, hvor gærdet er lavest”, hvis jeg har haft en hård dag, og så kommer jeg lidt for ofte til at servere skodmad. Det er fint en gang i mellem. Faktisk planlægger vi skodmad ind i mellem. Men som udgangspunkt vil jeg gerne sikre, at vi alle får noget sundt og fornuftigt. Når alting er handlet og er i køleskabet, skal jeg ikke tænke på andet end at lave det, og vi spiser ganske enkelt både sundere og bedre på denne måde.

2. Online dagligvareinkøb

Yes. Jeg er begyndt at handle mine dagligvarer online. Når jeg er færdig med madplanen, handler jeg det hele på Coop.dk/mad. Der er nemt og overskueligt, og kommer lige hjem til døren. Jeg kan kun se én ulempe, og det er, at jeg ikke støtter den lokale købmand, men det gør jeg så i stedet, når vi er spontane. Jeg laver nemlig kun madplan til 5 dage – sådan cirka – fordi der så er plads til en hurtig dinnerdate med venner eller en spontan grillaften. Fordelene er derimod mange:

  • Vi sparer penge på madbudgettet. Priserne er lidt højere på Coop end i den lokale Rema, men jeg køber ikke for meget og laver ikke Impulskøb. (Neeeeej…. et fint sæt med opbevaringsdåser. Dét kan jeg ikke leve uden!)
  • Mindre madspild. Vi smider stort set ingen mad ud, fordi vi har planlagt det så godt.
  • Vi spiser mindre. Når jeg har planlagt med portionsstørrelser og indkøbt derefter, laver vi ikke for store portioner.
  • Vi spiser mere økologi. Når jeg ser prisforskellen på en pose økologiske og en pose konventionelle gulerødder side om side i webshoppen, så vælger jeg i langt højere grad økologiske grøntsager.
  • Vi sparer strøm. No kidding. Når jeg får leveringen fra Coop, bliver kølevarerne holdt kolde med isposer. ca. 1 liter vand frosset i en pose. Der er plads til 10 af disse poser i grøntsagsskuffen, som jeg alligevel ikke bruger. Pr. kilo der optøes i køleskabet, spares der 1 Kw time. Dvs at vi sparer ca. 10 KW/t pr. uge. Det er måske ikke alverden, men alligevel.

3. Madpakker

Jeg laver madpakker to gange om ugen. Søndag aften laver vi til mandag, tirsdag og onsdag, og onsdag aften gør vi regnskab, og kigger på, hvad der skal bruges, og det bliver så til madpakker. På den måde får vi hele tiden ryddet op. Jeg indrømmer blankt, at ugens tre første madpakker ofte er mere varierede og “korrekte” end ugens sidst 2, men herregud, altså….

4. Motion er en social ting

Jeg har virkelig prøvet… Det der med fitnessmedlemsskab, zumbahold og hvad ved jeg. Det dur ikke, og jeg kan lige så godt erkende det. Hverdagen er alt for uforudsigelig i vores familie, og jeg vil ikke stå med dårlig samvittighed over at melde afbud til zumba, fordi en af drengene har en dårlig dag, og har brug for at sludre. Derfor er motion hjemme hos os blevet en familieting. Gå en lang tur med hunden, mens vi får snakket igennem. Skovtur med madpakker. Lange cykelture sammen, osv. Nogle gange gør jeg det endda selv, men tænker det ikke som motion, men mere som tid med mig selv. Vi har alle herhjemme rigtigt godt af motion, men jeg nægter at det bliver endnu en af de ting, man vi bare “skal”. Det skal ikke være sur pligt.

5. Overblik over ugen

Med to Aspergerbørn, der har brug for at vide alt på forhånd, bliver jeg konstant udsat for spørgsmål som: Hvad er planen for i dag? Hvad skal vi i morgen? Hvornår kører vi til skydning på torsdag? Hvornår er du hjemme denne uge? Skal far til møde nogen aftner? Hvad skal vi have at spise, osv. osv osv. Og spørgsmålene kommer næsten altid, når jeg har noget helt andet i hovedet, og så bliver jeg nemt lidt småstresset, når jeg skal bryde min tankerække eller mit fokus for at svare på spørgsmål, som jeg allerede har svaret på et par gange eller 5. Derfor laver vi for hver ugen en plan for hvert barn, hvor de kan se, hvad der skal ske i ugens løb. Jeg har købt en super fin lille blok i Søstrene Grene, og den fungerer perfekt. Samtidig laver en jeg fællesplan, hvor de også kan se ugens menu. På den måde kan jeg bare pege over på væggen, hvis de ikke selv har tjekket planen før de spørger.

6. Børnearbejde

Oh yes! Børnearbejde. Kender du app’en Gimi?  Efter vi har fået den, og er begyndt at bruge den, tager begge unger (næsten altid) gladeligt huslige pligter, uden jeg overhovedet behøver spørge dem. Jeg sværger: Jeg har set min teenager tage støvsugeren med ovenpå, uden jeg havde spurgt om han ville støvsuge. I app’en kan de se, hvilke opgaver der skal laves hvornår, og de kan se, hvad de kan tjene. De får et fast beløb hver uge på 10 kr, og resten skal de arbejde sig til. Når de går ind på app’en kan se, hvor mange penge de har mulighed for at tjene gennem de “aktive” opgaver, og så går der sport i den. Hver fredag er det payday, og så overfører app’en automatisk penge til skyen, hvor ungerne har en “fiktiv” opsparing. Pengene forlader ikke min konto. Beløbet er blot et tal, der viser, hvor meget de har til gode. Hvis jeg flytter 100 kr over på deres opsparing, indbetaler jeg som normalt i banken, og reducerer hermed beløbet i skyen med det tilsvarende beløb. Det kan også være, at en af ungerne vil købe noget, der har ønsket sig længe. Så køber jeg det på dankortet, og reducerer hermed deres tilgodehavende i “skyen”. Giver det mening? Det giver i hvert fald en masse hjælp i hjemmet og samtidig giver det børn, der ved, at penge ikke kommer dumpende af sig selv.

7. Mindfulness

Nu er det ikke sådan at vi sidder i lotusstilling og siger OHM, spiser vegansk eller ayurvedisk. For os er mindfulness mere… hvad skal vi sige… “The subtle art of giving a f***” Det er ganske enkelt en genial måde af aflive bekymringer på, vi bliver bedre til at lytte til os selv, bedre til at nyde og bare være til stede, og så er det også et fantastisk redskab til vores diagnoser. Særligt Niels og Jeg har glæde af at lave en bodyscan, hvis adhd-hjernene ikke kan falde til ro.

Har du nogle geniale “lifehacks” du vil dele?

Så del dem endelig med os herunder i kommentarfeltet.

Pin It on Pinterest

Share This